Smartlog v3 » Tandlæge i København » Tandlægernes historie- en rejse i tiden
Opret egen blog | Næste blog »

Tandlæge i København

en blog fra en tandlæge i København

Tandlægernes historie- en rejse i tiden

3. Apr 2013 11:41, Tandlæge København

Tandlæger verden over har i al generelhed en fantastisk historik. Navigerer vi tilbage igennem tiden, kan vi se hvor langt tandlægefaget er kommet, og dette gælder ikke mindst den utrættelige kreativitet som tandlægerne har tillagt sig igennem tiden. Denne artikel vil gå igennem denne historiske rejse for tandlægefaget.

De allerførste flaske tænder kan dateres helt tilbage til 700 BC. Fra denne æra har man fundet mennesker der kan bevise at vi allerede på den tid beskæftigede os med falske tænder, eller kroner. Det var dog ikke før flere århundreder senere at deciderede tandlæger kom til. Før dette har det ikke unormalt at læger og barberer påtog sig rollen som tandlæge for folk med tandproblemer.

Dengang var den eneste behandling for en tandpine dog, at fjerne tanden, hvor end ubehageligt det måtte være uden nutidens instrumenter og bedøvelse.

I 1600-tallet begyndte kreativiteten og innovationen at blomstre, og det er her de første officielle tandinstrumenter til at trække tænder ud så dagens lys.

Søger du online på det tidligste tandlægeudstyr kan du være sikker på at de vækker foragt og væmmelse, og vær kun taknemlig for at du lever i en tid hvor vi er teknologien er en helt anden.

1700-tallet gav liv til en meget speciel tandlæge, som bliver betragtet som frontløberen til den moderne tandlægebehandling. Pierre Fauchard skrev bogen med titlen ”The Surgeon Dentist, a Treatise on Teeth”

Bogen er den første med detaljerede beskrivelser og metoder til korrekt behandling af tænder.

 

Lige så overraskende som det er skræmmende, er faktum dog, at de første tandlægeskoler først opstår omkring 1800-tallet. Her får lattergassen også sin debut som bedøvelse forud for en given behandling.

Tandlæger udviklede nye instrumenter og metoder med forbløffende hastighed, da de nu havde mulighed for at lære og studere tandlægefaget på skoler.

I starten af 1900-tallet ser vi yderligere en forbedring af metoder og fremgangsmåder, og her ser vi for første gang brugen af lokalbedøvelse som erstatter lattergassen til dels.

I 1938 ser vi første gang at tandbørsten komme på markedet som vi kender udformningen på den i dag.

Flour går hen og bliver standard i tandpastaer verden rundt, og bliver her anderkendt for dets uforlignelige egenskaber for tænderne.

1960’erne giver os det første, og måske mest frygtede tandlæge instrument- det elektriske bor.
Herunder ser elektriske tandbørster også dagens lys, både for folket, og for tandlæger.

1990’erne byder på de tandlæger, og den behandling vi alle kender i dag.
Kosmetiske behandlinger ser dagens lys, da der opstår et stort behov for dette i alle samfundslag.

Tandlæger er i dag eksperter, og beskæftiger sig med almindelige behandlinger helt til kirurgiske indgreb.
Yderligere er tandlægebranchen blevet et serviceminded fag hvor der især hos mindre patienter bliver lagt vægt på en god oplevelse i stolen.

Med bedre viden om tandlægers historie håber jeg du kan sætte større pris på det fag din tandlæge har specialiseret sig i, da det uundgåeligt har haft en stor indflydelse på folks livskvalitet.

Tandlæge Erik Strange
Borups Alle 7
2200 København N
Telefon: 38346786‎
 


 
 
 

Relaterede